Меморандумът за АЕЦ Белене подготвен от човек на Богомил Манчев?

0

The agreement between Bulgaria and Russia to create a project company promoting the Belene Nuclear Plant was published on the site of the Bulgarian Department of Economy and Energy. The document, still available online is a MS Word file originating from a private firm related to the construction work of the plant: "Risk Engeneering". This can be seen in the document properties window in MS Word.


Стремежът за прозрачност на правителството е похвален. Часове след като беше обявено подписването на Меморандум между България и Русия за проектна компания за АЕЦ Белене на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката се появи и самият текст на меморандума. Той бе предоставен за сваляне в Word файл със заглавие "Final 2 edited biateral.doc".

При внимателен преглед на този документ в информацията за файла откриваме странни неща. Вместо реквизитите на МИЕ, които се полагат на такъв важен междудържавен меморандум, откриваме, че автор е Maria Bizheva от фирмата ANG и носи заглавие TITAN Mine Mouth Power Plant.

Дали точно Maria Bizheva е автор, дали е използван нейният компютър, за да се редактира меморандума или просто е използван стар документ като бланка няма как да се разбере. Любопитното в случая е, че има лице с име Мария Бижева Славова, което не е служител на МИЕ, но има сериозни интереси в енергетиката.

Мария Бижева е съсобственик на 50% във фирмата ЕВРО ЛИГАЛ ГРУП ООД с ЕИК: 130560753. Неин съдружник е Румен Тенев Манолов, който е и управител на фирмата.

Румен Манолов от своя страна е в борда на фирмата Електромет ЕИК 131317423, чийто изпълнителен директор е небезизвестният бизнесмен Богомил Манчев, изпълнителен директор на "Риск инженеринг" и председател на Българския атомен форум (БУЛАТОМ). Именно неговите фирми са най-ангажирани в строежа на АЕЦ Белене.

В МИЕ явно са забелязали гафа и са сменили файла с PDF вариант, но не са малко журналистите, които все още пазят на компютъра си първоизточника и могат да потвърдят, че информацията за файла не е манипулирана, за да бъде злепоставено МИЕ и фирмите, които му пишат или му редактират меморандумите.

Update 10/12/2010 Наш читател сигнализира чрез системата за качване на документи, че оригиналният файл все още е на сайта на Министерството на икономиката и енергетиката тук.

icon Меморандум АЕЦ Белене (55.5 kB 2010-12-08 22:09:50)

 

Share.

About Author

Leave A Reply