Справка: Сигнали за действия на висши ръководители на МВР…

0

A secret report by a former security services officer Plamen Papalezov. The report is revealing bribery and corruption scheme for some 1,2 billion levs (about 600 mln euro), involving the alcool production company "Peshtera", the former Minister of  internal affairs Rumen Petkov (BSP political party) and the Secretary of the Ministry of Internal Affairs Valentin Petrov. The report is repeating data previously known from leaked documents: The Report on Ivan Ivanov-Rilski and the Shorthand of the hearing of the general Vanyo Tanov in the Bulgarian Parliament, but gives some missing pieces from the puzzle.

The report contains allegations that "Peshtera" sponsored with 200 000 lev (about 100 000 euro) the elections campaign (2007) of the GERB political party, headed by the actual prime-minister Boyko Borissov.

Документът е огласен от бившия секретар на МВР Цвятко Цветков. Според него справката е изготвена от бившия служител на МВР Пламен Папалезов въз основа на информация, събрана със СРС, предадена му от хора от службите, които нямали доверие на ръководството на МВР и търсили начин да информират директно премиера Станишев.

В документа се твърди, че "Винпром-Пещера" е "спестила" 1.2 милиарда лева от невнесен акциз чрез фалшиви бандероли и е спонсорирала бившия главен секретар на МВР Валентин Петров и тогавашния вътрешен министър Румен Петков. Те са проваляли акции и разработки на службите срещу "Пещера" и срещу братята Маргини. 

В документа се твърди също, че "Винпром-Пещера" е спонсорирала предизборната кампания на ГЕРБ (2007 г.) с 200 000 лв предадени на Бойко Борисов лично от Антон Щерев, един от собствениците на фирмата.

Данните в документа се припокриват с изнесените преди това СРС-та на зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов – Рилски и твърденията на ген. Ваньо Танов пред Парламентарната комисия по вътрешна сигурност. 

Пълният текст на справката е публикуван най-напред в e-vestnik и mediapool.bg

 

Справка

 

 
Относно: Сигнали за действия на висши ръководители от системата на МВР, ориентирани към спъване и блокиране работата по оперативни разработки на отдел „Вътрешна сигурност”- ГДП
 
За г-н Станишев лично! (ръкописна резолюция вляво – б.ред.)
 
През 2007 г. в отдел „Вътрешна сигурност”-ГДП възникват проблеми, свързани с открити в същата служба оперативни разработки. С оглед тяхното решаване през м. ноември с.г. Петко Сертов е запознат с тях относително подробно чрез зам. директора на НСЖ Антоний Странджев (няколко седмици след като е съобщил цялата информация на бившия гл. комисар Ваньо Танов), а също и на организирана среща с водещ оперативен работник.
 
Настоящата справка е опит за систематизиран хронологичен преглед на тази и наличната последваща информация за развитието на конфликта между висши ръководители в системата на МВР и оперативни работници от упоменатия отдел.
 
Достоверни източници посочват, че сблъсъкът на интереси е провокиран от оперативни разработки с обекти:
 
Младен Георгиев – бивш изпълнителен директор на „Ипон”, понастоящем зам.-началник на Инспекторат-МВР. Сред засечените са и служителите на „Вътрешна сигурност”-ГДП:
– Евгени Цветков – бивш началник „Криминална полиция” – VІІ РПУ и преназначен в Инспекторат-МВР, след което преминал във „Вътрешна сигурност”-ГДП;
 
– Сашо Иванов-Сократ – работил в СДВР-БОП, сега отговаря за корупцията в правосъдната система. Синът му е европейски шампион по самбо и известен автокрадец.
 
Винпром „Пещера” АД за източване на ДДС. Според постъпилите данни по разработката на Винпром „Пешера” АД размерът на щетите от невнесени акцизи от фирмата възлиза на 1 млрд. И 200 млн. Лева. Реализирането на схемата се осъществява с помощта на внесени от Турция фалшиви бандероли. (При реализация на успоредно водените в НСС и турските спецслужби разработки на фирмата в началото на м. Март т.г. е задържан камион с огромно количество фалшиви бандероли. Събраните материали по разработката на НСС са предадени на прокуратурата.)
С технически мероприятия са засечени зам.директорът на ГДБОП Иван Иванов и началникът на икономическото направление в ГДП (ОИП в ГДППООРП) Георги Радков – нерегламентирани контакти с организирана престъпна група и участие в схема за прикриване на извършени от лица и фирми престъпления срещу заплащане и развиване на общ бизнес. За Радков са известни конкретни факти, че чрез съпругата си покровителства контрабандно внесени от фирмата стоки в страната, както и че поддържа контакти с един от участниците по изграждането и поддържането на схеми за контрабанден внос на стоки от Турция, т.нар. турско карго. Негови фирми са засичани и са обект на данъчни проверки за незаконосъобразно начисляване и усвояване на данъчен кредит от републиканския бюджет.
 
Има постъпила информация, че фирмата изплаща на гл. КомисарВалентин Петров по 25 000 лева месечно.
 
Налице са и данни за предадена на Румен Петков от същата фирма на огромна сума пари като спонсорски акт, по-голямата част от която е задържал за себе си.
 
            Винпром „Пещера” АД е сред спонсорите и на миналогодишната предизборна кампания на ГЕРБ – 200 000 лв, връчени лично на Бойко Борисов от Антон Щерев, един от собствениците на фирмата. Връзката Щерев-Борисов е изградена с посредничеството на пловдивския бизнесмен Георги Гергов, близък приятел на Румен Петков.
 
Красимир Метанов и други лица, свързани с братята Красимир и Николай Маринови (Маргините) за контрабанден трафик на гориво и пране на пари. Разработката е открита по сигнал на звеното за борба с терора в ГДБОП. Реализацията е планирана за м. Октомври 2007 г., което е докладвано на министър Петков. Изненадващо при извършените обиски на офисите на Маргините и тези на свързания с тях Красимир Метанов не се открива нищо подозрително.
Впоследствие става известно, че обектите са били подготвени за предстоящата акция, поради изтичане на информация по схемата: Румен Петков уведомява зам. Директора на ГДБОП Иван Иванов, който от своя страна информира началника на Инспекторат-МВР Николай Спасов. Последният се свързва с Красимир Метанов и му съобщава за планираните от полицията действия.
 
След приключване на операцията е разпоредено свалянето на техническите мероприятия.
 
При тази обстановка началникът на отдел „Вътрешна сигурност” Диян Нанов и тесен кръг оперативни работници решават и прилагат „байпас”– заобикаляне на Кирил Георгиев, Валентин Петров и Румен Петков исдобиване с разрешение за продължаване на СРС, подписано от гл. Секретар на МВР Илия Илиев.
 
Това дава възможност от засечен разговор на Красимир Метанов да се установи адрес на офис (10 регистрирани фирми), да се извърши обиск и да се иземат наличните компютри, съдържащи информация за източване на ДДС от горива.
 
Продължава и документирането на компрометиращи разговори, улеснено и поради убеждението на разговарящите и от двете страни, че техническите мероприятия са свалени. (По време на обиска в офиса на Красимир Метанов Николай Спасов и Иван Иванов на момента установяват телефонна връзка с него и питат има ли проблеми. Същевременно Младен Георгиев лично пристига в офиса, повдигайки въпроса на какво основание се извършват тези действия.)
 
В края на м. ноември 2007 г. Диян Нанов докладва на министъра наличната информация за зам. директора на НСБОП Иван Иванов и Георги Радков. Румен Петков незабавно съобщава на двамата, че са обекти на разработка и им предоставя изготвените СРС в присъствието на Валентин Петров. (В един последващ момент е засечен разговор на Валентин Петров с Иван Иванов, в който се интересува разполага ли „Вътрешна сигурност” с информация за него.)
 
Последвалият резултат е:
 
–         зам. Директорът на ГДБОП Иван Иванов и приближените му лица изхвърлят симкартите на мобилните си телефони;
 
–         Диян Нанов е предупреден и заплашен със сурови санкции във връзка с проявеното своеволие – поисканото от него и подписано от Илия Илиев продължаване на СРС на обектите по разработката на „Пешера” АД;
 
–         Илия Илиев е освободен от поста гл. Секретар на МВР. (Илия Илиев от своя страна иска среща и запознава президента Първанов с предоставен му от ДОТИ гласов запис на СРС. Няма последвала реакция от негова страна.)
 
Огласеният мотив за освобождаването на Илиев е старата, отдавна известна и на ръководството на МВР, и не немалко служители от системата на МВР информация за издадения паспорт на Будимир Куйович. Разградските служители са издействали подписването на документа на трапезно събиране по време на ловен излет на генерала в региона, което веднага е станало известно на Румен Петков и Валентин Петров.
 
Успоредно с това Румен Петков и приближеният му кръг предприемат стъпки за установяване контрол върху ключовите звена в системата на МВР и новосформираната ДАНС чрез лансиране на свои доверени служители на ръководни или информативно важни оперативни длъжности н тях. Известно е, че:
 
–         По инициатива на Румен Петков в ГДБОП е сформирано нерегламентирано в закона за МВР звено за проследяване и издирване като за целта са прехвърлени оперативни работници от ДОИ-МВР. Има налични факти, че изтеглените служители са ползвани за нерегламентирано събиране на информация за лица и фирми от Бойко Борисов, в качеството му на гл. Секретар на МВР, а впоследствие поети и натоварени с аналогични задачи от Румен Петков.
 
През м. август 2006 г. на Румен Петков е предадена чрез Стоян Ризов поискана от самия него систематизирана оперативна справка за състоянието и проблемите в ДОИ-МВР. (През м. декември с.г. справката е предоставена и на Петко Сертов.) Изложени са прилаганите корупционни схеми и практики; представени са множество данни за умишлено изтичане на информация към конкретни политически, корпоративни и престъпни структури; дадени са факти за извършени престъпления; посочени са замесените ръководители, служители и използваните звена за нерегламентирано събиране на информация за частни или политически цели и др.
 
Няма последвали действия за структурно, функционално или поне кадрово решаване на проблемите, с изключение отстраняването на един служител, уличен и огласен в медиите като изпълнител на частна поръчка.* Останалите посочени в справката служители с нечисто поведение са съхранени и преминали под контрола на Румен Петков.
 
Замесеният в корупционните схеми тогавашен директор на службата Огнян Атанасов е зачислен към резервния щат на МВР. Понастоящем реалното ръководство на службата се осъществява от него и още двама служители с очертана в справката недобра характеристика (Петър Стоянов и Б. Димитров). Като резултат корупционната практика не само че не е ограничена, а се е разраснала. На проведения в началото на м. март т.г. отчет на сектор ЕРС в ДОИ-МВР е посочено, че за по-голямата част от постъпващите в сектора проучвания на обекти липсват съответни искания, т.е. най-малко половината от тях се явяват частни поръчки.
 
–         При обсъждането на кандидатури за директори в ДАНС на среща в президентството (Георги Първанов, Сергей Станишев, Петко Сертов, Румен петков, Иван Драшков и две техн. лица) Петков и Драшков категорично възразяват срещу Николай Методиев, който е едно от предложенията на Първанов (Петков – не е от нашия отбор, Драшков – не мога да работя с него). Станишев и Сертовне изразяват мнение и срещата приключва без конкретни решения.
 
–         На среща в р-т „Монтерей” Любен Гоцев остро и грубо укорява Иван Драшков и Румен Петков (безпаметно пиян). Настоява, че Веселин Марков трябва да оглави дирекцията за финансови престъпления, което е най-сигурният начин за сдобиване с контрол върху фирмите.
 
Веселин Марков – бивш началник направление, сега зам. директор на НСС. Известен като ударната фигура на Любен Гоцев и неговото обкръжение за изпълнение на оперативни поръчки и оказване силов натиск върху конкретни лица, фирми и структури. Служебното си издигане дължи на ген. Атанас Атанасов и Иван Драшков, с които поддържа тесни лични контакти. Има положителна оценка от висши английски и американски спецслужители, получена при контакти с тях. Името му се свързва със скандала от 2001 г. за незаконното задържане на летище Бургас на украинския самолет Ил-76. Счита се, че акцията е следствие на безкритично приемане на инициативата на чужди специални служби от страна на ген. Атанас Атанасов, Николай Начев, Веселин Марков.
 
–         Гл. секретар на МВР Валентин Петров се заема с обезвреждане на „Вътрешна сигурност”-ГДП. На 10.01.2008 г. извиква шефа на отдела Диян Нанов и изисква от него да запознае присъстващия Иван Драшков със справката от разработката на зам.-началника на Инспекторат-МВР Младен Георгиев. (В тази справка е фиксиран и телефонният номер на Драшков.) Разговорът се води във фоайето пред кабинета, вероятно поради неудобното присъствие на Младен Червеняков в него. В. Петров и Ив. Драшков настояват, че в отдел „Вътрешна сигурност” е налице проблем. Категоричното мнение на Драшков е „Вътрешна сигурност”-МВР да се оглави от настоящия началник на Инспекторат-МВР Николай Спасов.
 
Известен в системата на МВР като Кольо Бутилката. Родово свързан с Калдарашите. Като оперативен в СДВР е поддържал нерегламентирани контакти с Маргините и Румен Николов-Пашата. Изгонен за пиянство и преместен в Първо РПУ, впоследствие издигнат за шеф на Инспекторат-МВР. Спасов е последният от изградената информационна верига, който установява директен контакт и уведомява Красимир Метанов за предстоящия обиск в офиса на фирмата му.
 
Същият ден следобед Румен Петков изисква разработката. Известно е, че непосредствено след това Младен Георгиев огласява пред служителите от Инспекторат-МВР, че е разработван от „Вътрешна сигурност”-ГДП, както и че с помощта на свои приближени депутати лансира идеята разработвалият го отдел да премине в структурата на Инспекторат-МВР. Предприемат се действия Младен Георгиев да оглави Инспекторат-ДАНС – службата, която ще бъде натоварена с проверката на зам.-директора на ГДБОП Иван Иванов и Георги Радков.
 
На 29.02.2008 г. Диян Нанов отново е извикан от Валентин Петров. В кабинета му присъстват Николай Спасов и директорът на ГДП ген. Веселин Петров. Валентин Петров изразява тревога, че има опасност ген. Атанасов (ДСБ) да научи за компрометиращите данни, намиращи се в разработката на „Пещера” АД. Предложеието му е Нанов да бъде издигнат за зам.-шеф на РДВР-Варна. Същият ден Румен Петков е запознат с предложението и дава съгласието си. Същият ден е издадена и заповедта за преназначаването на Диян Нанов.
 
Според източниците перспективата, която се очертава, е овладяване контрола върху възлови звена в системата на МВР и ДАНС от ръководители с нечисти контакти и поведение.
 
Личната им тревога е свързана с очевидно подготвяните кадрови промени в отдел „Вътрешна сигурност”-ГДП с цел лансиране на доказано непригодни, но удобни на ръководството на МВР служители. Като такива посочват:
 
–         Емо Тодоров – бивш военен, сега н-к сектор във „Вътрешна сигурност”, изпратен от Румен Петков на специализация в САЩ. Собственик на транспортни фирми. Притежава къща в Бояна и няколко апартамента. Спомогнал за прикриване на извършени финансови нарушения в ДОИ-МВР  периода, когато началник на службата е Огнян Атанасов.
 
–         Засеченият по разработката на Младен Георгиев Сашо Иванов-Сократ. Известно е, че върви подготовка той да оглави „Вътрешна сигурност”-ГДП, а следователно и да ръководи предстоящата проверка в службата по скандалните разработки.
 
Очаква се това да доведе до осветяване и неминуема саморазправа с работилия по гореспоменатите разработки оперативен екип от „Вътрешна сигурност”-ГДП.
 
Сигнали за нерегламентирани контакти на Румен Петков с лидери на организирани престъпни структури регулярно постъпват и от други източници, в т.ч.:
 
–         Засичане от кръга на Маргините четири негови задгранични срещи с Младен Михалев-Маджо през 2006 г., породило намерения за документиране на последваща такава и предизвикване на публичен скандал;
 
–         Притискане и неутрализиране на действията на началника на сектор „Убийства”-СДВР по повод конкретна информация за убийството на ключов престъпен лидер – поръчители, изпълнители, факти и способи за уличаването им. (Информацията е предоставена на Петко Сертов през м. септември 2007 г.);
 
–         Недопускане на ареста на Младен Михалев-Маджо, оранизиран като реализация на разработка на сектор „Убийства”-СДВР през 2006 г.;
 
–         Трапезна пиянска свада, последвана от побой на Румен Петков от охранител на известните дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов непосредствено преди местните избори през 2007 г.;
 
–         Среща на Румен Петков с Алексей Петров и Пламен Галев в р-т „Дева” – стадион Спартак. Срещата е документирана от ДОИ-МВР (Радо Ботев), което е станало причина за отстраняване на тогавашния директор на дирекцията Васил Илиев.
 
Забележка:
 
1. Информацията е схематично и непълно изложение на съобщеното от източниците. При наличие на интерес е възможно да бъде разширена, допълнена и илюстрирана.
 
2. Предоставеният на Петко Сертов в края на м. ноември 2007 г. запис на част от упоменатите СРС не е дословен. Ген. Атанасов разполага с гласов запис на СРС. Единствените източници, от които може да се сдобие с такъв са ДОТИ и ген. Илия Илиев.
 
3. Голяма част от служебно недопустимите действия на Румен Петков и приближения му кръг висши ръководители в различна степен са известни и коментирани сред служителите в системата на МВР, вече включително и на служебни съвещания.
 
Показателен е заявеният по време на годишния отчет на ЕРС-ДОИ-МВР на 13 март т.г. отказ на оперативните работници в сектора да работят в Дупница, поради честите гостувания на Румен Петков на бизнесмена Пламен Галев. Посочено е, че вербованите от същия служители на КПП-Дяково подават информация за всеки влязъл в района автомобил не към сектора, а към неговата охранителна структура.
 
Пътят на изтичането и разнасянето на подобна информация е кратък и логичен.
 
 
 
10.03.2008 г.
 
София
 

 

{gallery}spravka100308{/gallery}

 

Share.

About Author

Leave A Reply